Skip to main content

Sertleşme Bozukluğu ve Yaş İlişkisi Nedir?


Sertleşme Bozukluğu ve Yaş İlişkisi Nedir?

Sertleşme bozuklukları belli bir yaş ve üzeri erkeklerde mantıklı nedenlerle daha çok ilişkilendirilir. Sonuçta, ereksiyon problemleri özellikle diyabet ve kardiyovasküler hastalık gibi yaşa bağlı durumlar ortaya çıktıkça daha yaygın hale gelir.

Bununla birlikte, genç erkekler de sertleşme bozukluğu yaşayabilirler. Bunun nedenlerini anlamak için, ereksiyon yani sertleşme mekanizmasını gözden geçirmek faydalıdır. Bir erkek cinsel olarak uyarıldığında, düz kas dokusu gevşer ve atardamarlar genişleyerek penisin kanla dolmasına izin verir. Bu meydana geldiğinde, düz kas dokusu kişi boşalıncaya kadar penisteki kanı hapsetmeye çalışır.

Bazı erkeklerde tıp dilinde Ateroskleroz denilen kalıtımsal veya beslenme alışkanlıklarındaki problemlerinden dolayı oluşan damar sertleşmesi olabilir, bu da penise kan akışını bozar. Ateroskleroz, damarların iç duvarında çeşitli maddelerin (özellikle kalsiyum) birikimine bağlı olarak ortaya çıkan kalınlaşma ile ortaya çıkan bir durumdur. Birikim nedeniyle damar daralır ve kanın damar içindeki akışı sınırlanır. Halk arasında damar sertliği olarak da bilinir.

Sertleşme bozukluğu yaşayan genç hastalar ile ilgili UCLA’da yapılan bir çalışmanın sonuçları Uluslararası ED Araştırmaları Dergisi’nde yayınlanmıştır* Bu çalışmaya yaşları 18 ila 49 yaşları arasında değişen ve son bir yıl içinde en az altı ay boyunca sertleşme bozukluğu yaşadığını belirten 23 genç hasta çalışmaya alındı. Ortalama yaş ise 33 olarak belirtildi ve her erkeğin penisine periyodik aralıklarla ultrason taraması yapıldı.

Araştırmacılar, kullanılan kriterlere bağlı olarak çalışmaya katılan erkeklerin sadece % 4 ile 13’ünde damar sertleşmesi bulguları buldular. Çalışmanın sonucunda ise bu verilere dayanarak, genç erkeklerde sertleşme bozukluğu vakalarının çok az bir kısmının penis damarlarındaki sorunlardan kaynaklandığını belirtmişlerdir. Bu hastaların yaşadıkları sertleşme bozukluğunu tanımlamaları istendiğinde, çoğu ilişkiye başladıktan sonra ereksiyonu yani sertleşmeyi sürdürmede sorun yaşadığını iletmiştir. Ereksiyon meydana geldiğinde ereksiyonun sürdürülememesi durumu daha çok penise giden toplardamardaki kapakçık (bir çeşit valf mekanizması) yapısının bozulmasıyla ortaya çıkan venöz yetmezlik (venöz kaçak) rahatsızlığı olabilir. Bu hastalıkta penis içerisinde sertleşmeyi sağlayan tüplere normal bir şekilde gelen kan, toplardamardaki kaçak nedeniyle kişi herhangi bir boşalma yaşamadan veya ilişkiyi devam ettirecek kadar bir süre geçemeden vücuda geri döner.

Penil protezler önemli bir kısmı Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından kapsanmaktadır. SGK’ın ödeme şartları ve mutluluk çubuğu tedavisi hakkında daha detaylı bilgi almak için sitemiz üzerinden “Bilgi İsteme Formu” vasıtası ile bizimle iletişime geçebilirsiniz

Tüm görüşmeler Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK ) gereğince size özel ve gizli tutulmaktadır.

Bu yazı/sayfa, Üroloji Uzmanı tarafından derlenmiş, incelenmiş ve onaylanmıştır. Bu yazı içeriğinin doğruluğunu ve güvenilirliğini garanti etmektedir. Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.


Referanslar

International Journal of Impotence Research
Rajfer, J., et al.

“Early onset erectile dysfunction is usually not associated with abnormal cavernosal arterial inflow”
(Full-text. November/December 2013)

http://www.nature.com/ijir/journal/v25/n6/full/ijir201317a.html


Şu an buradasınız:

Konu Etiketleri:


Danışma hattından profesyonel destek almak ister misiniz?
Mutluluk Çubuğu

Bize Ulaşın


Andromed
Rigicon Medikal A.Ş.
Çubuklu mah. Vatan cad. No.26 Kavacık Beykoz İstanbul TÜRKİYE

İletişim


WhatsApp ve Telefon ile uzmanlarımızdan cevap alabilirsiniz.
Bu web sitesinde yer alan tüm hususlar, bilgilendirme amacıyla sunulmuştur. Site içerikleri hiçbir şekilde profesyonel, medikal öneri ya da tedavilerin yerine alması için hazırlanmamıştır. Burada yer alan hasta deneyimleri gerçektir ve sadece bilgilendirme amacıyla sunulmuştur. Aynı ürün/tedavi/uygulama kullanılsa bile kişilerin alacakları sonuçlar son derece farklı olabilir. Tedavi için doktorunuza başvurunuz.